Asma tanpa inhaler

Asma tanpa inhaler

 

Asma ialah penyakit kronik yang disebabkan oleh tiup pernafasan ke paru-paru yang bermasalah. Masalah asma tiada solusi sehingga ada yang bergantung pada inhaler sepanjang hidupnya.

Tetapi, sekiranya anda mengambil langkah awal, anak anda dapat diselamatkan dari bergantung pada inhaler seperti anda. Mari kita lihat apa sebenarnya penyebab asma.

Bilangan penghidap asma semakin menjadi-jadi dewasa ini kerana kualiti udara yang semakin tercemar. Ada juga disebabkan oleh terdedah kepada punca alergi, obesity dan masalah pernafasan individu itu sendiri.

Simptom asma boleh berbeza bergantung pada individu, tapi yang pasti bunyi wheezing semasa menarik nafas ialah ciri-ciri yang paling utama. Wheezing ialah bunyi nada tinggi yang terhasil apabila laluan udara dalam paru-paru mengecil.

Biasanya ia terjadi akibat keradangan. Bila asma menyerang, ia akan menyerang biasanya waktu malam atau awal pagi. Selain cuaca sejuk asma juga boleh terjadi kerana debu dan kulat.

Ada juga orang yang alah pada sesetengah makanan seperti kekacang boleh sesak nafas bila termakan makanan yang mereka alergi. Sebab lain yang boleh terjadi asma ialah stress dan rasa kecewa boleh juga menjadi sebab berlakunya asma.

Biasanya asma lebih mudah terjadi sekiranya anda mempunyai infeksi pada sinus. Kesukaran bernafas mempercepatkan serangan asma. Ambil 3 langkah awal ini untuk elak anak bergantung sepenuhnya pada inhaler

 

  1. Pastikan suhu bilik tidak terlalu sejuk

Elak suhu bilik terlalu sejuka pada waktu malam dan awal pagi. Pastikan anak pakai pakaian yang cukup tebal untuk kurangkan rasa sejuk.

 

  1. Kurangkan pengambilan ais

Cuaca di Malaysia yang panas menjadikan ais minuman utama di waktu tengah hari. Kurangkan minum ais terutama waktu malam atau jika anak sentiasa dalam bilik berhawa dingin.

 

  1. Hapuskan habuk

Kerap tukar cadar katil dan sarung bantal katil anak. Limitkan anak patung yang mudah memerangkap habuk. Kerap sapu dan vakum bilik untuk pastikan bilik bebas habuk. Jika anda ada haiwan peliharaan seperti kucing lebih baik jangan benarkan ia masuk dan tidur dalam rumah.

 

  1. Kerap terapikan anak dengan NARINAR Frankie

NARINAR Frankie kaya dengan minyak pati frankincense. Ia kan longgarkan kahak dan cairkan hingus yang terkumpul dalam paru-paru. Terapikan anak 2 kali setiap hari iaitu sebelum tidur dan pagi. Cara ini akan kuatkan imun badan anak dari terjadinya asma yang kerap.

 

 

Back to blog