Bagaimana Memilih Essential Oils (Minyak Pati) yang tepat?

Banyak syarikat mendakwa bahawa minyak mereka ialah “tulen” (pure) atau “gred perubatan” (medical grade). Walau bagaimanapun, istilah ini bukannya diguna pakai secara universal.

Campuran sesuatu jenis blend Essential Oils (minyak pati) sangat berbeza bergantung pada aromaterapist.

Cuba ikut tips ini betul-betul secara turutan agar anda memilih hanya minyak pati yang berkualiti tinggi:

  • Keaslian: Cari minyak pati yang mengandungi hanya kompaun tumbuhan aromatik tanpa campuran atau minyak sintetik. Minyak pati tulen biasanya senaraikan nama tumbuhan botanical seperti Lavandula officinalis, daripada menulis istilah seperti “essential oils of lavender”.
  • Kualiti: Essential oils yang sebenar ialah minyak yang berubah hasil dari proses pengekstraksan. Pilih Essential Oils bebas kimia yang telah melalui proses distilasi atau teknik cold pressing.
  • Reputasi: Beli jenama dengan reputasi yang sentiasa menghasilkan produk berkualiti tinggi seperti NARINAR dengan sijil Research & Development (R&D), lulus beberapa ujian makmal, dan diiktiraf Halal oleh panel makmal JAKIM. 

Keselamatan dan kesan sampingan

Bukan semua dari semulajadi ini selamat kan? Tumbuhan dan produk herba mengandungi banyak kompaun bioaktif. Jika tidak kena dengan caranya boleh membahayakan kesihatan dalam sesetengah kes. Sama juga seperti Essential Oils.

Ia boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan seperti berikut:

  • Ruam
  • Serangan asma
  • Pening kepala
  • Reksi alergi

Kesan sampingan yang biasa ialah ruam tapi ada juga menyebabkan reaksi yang lebih serius. Jadi, lakukan dulu patch test sebelum mula gunakan mana-mana campuran minyak pati.

Walau bagaimanapun, apabila menghidu atau mencampurkan minyak pati dengan minyak pembawa (Carrier Oil) untuk kegunaan pada kulit, ia sudah selamat digunakan

Minyak yang mengandungi tinggi phenols seperti kayu manis boleh menyebabkan iritasi kulit dan tidak harus digunakan terus pada kulit tanpa mencampurkan dengan minyak pembawa.

Makan atau minum essential oils (minyak pati) tidak digalakkan kerana ia boleh membahayakan kesihatan.

Essential oils mana yang sudah disahkan selamat oleh SIRIM untuk kegunaan bayi dan kanak-kanak bawah 2 tahun dan disahkan HALAL lagi? NARINAR lah jawapannya.

 

Back to blog