Bagaimana Minyak Pati (Essential Oils) Dihasilkan?

Secara asasnya minyak pati ialah ekstrak daripada tumbuh-tumbuhan yang berasal daripada bahagian tumbuhan tertentu. Bahagian ini mengandungi minyak dan minyak ini boleh diekstrak melalui kaedah khas untuk mendapatkan minyak pati.

Ini bermaksud, minyak pati bukanlah dihasilkan di makmal secara sintetik.

Terdapat beberapa kaedah pengekstrakan popular seperti penyulingan wap, pengekstrakan menggunakan larutan, pengekstrakan menggunakan CO2, ‘minerisasi’, ‘Enfleurage’, pengekstrakan melalui tekanan sejuk (cold pressed), dan penyulingan menggunakan air.

Kepelbagaian kaedah pengekstrakan ini memberi kesan kepada kualiti minyak melalui melalui tekanan dan suhu yang digunakan.

Beberapa kaedah pengekstrakan paling sesuai digunakan untuk jenis dan bahagian tumbuhan tertentu. Contohnya, pengekstrakan tekan sejuk lebih baik untuk mendapatkan minyak dari kulit buah sitrus, kerana kulitnya perlu ditembusi dan diperas.

 

PENYULINGAN WAP (STEAM DISTILATION)

Penyulingan Wap adalah kaedah paling popular yang digunakan untuk mengekstrak dan mengasingkan minyak pati daripada tumbuhan untuk digunakan dalam produk semulajadi. Ini berlaku apabila wap menguapkan sebatian yang meruap bahan tumbuhan. Akhirnya air yang meruap dan minyak pati akan melalui proses pemeluwapan (kondensasi) dan pengumpulan.

 

PENGEKSTRAKAN MENGGUNAKAN LARUTAN (EXTRACTION SOLVENT)

Kaedah ini menggunakan pelarut gred makanan seperti heksana dan etanol untuk mengasingkan minyak penting dari bahan tumbuhan. Ia sesuai untuk bahan tumbuhan yang menghasilkan minyak pati yang sedikit, yang kebanyakannya resin, atau aromatik yang halus iaitu tidak dapat menahan tekanan dan kesusahan penyulingan wap. Kaedah ini juga menghasilkan haruman yang lebih halus daripada apa-apa jenis kaedah penyulingan.

Melalui proses ini, bahan tumbuhan yang tidak meruap seperti lilin dan pigmen, juga diekstrak dan kadangkala dikeluarkan melalui proses lain.

Sebaik sahaja bahan tumbuhan telah dirawat dengan pelarut, ia menghasilkan sebatian aromatik lilin yang dipanggil "konkrit." Apabila bahan konkrit dicampur dengan alkohol, zarah minyak dikeluarkan. Bahan kimia yang disebutkan dalam proses ini kemudiannya berada dalam minyak pati. Dan minyak ini digunakan dalam minyak wangi oleh industri minyak wangi atau untuk tujuan aromaterapi.


PENGEKSTRAKAN MENGGUNAKAN CO2 (EXTRACTION CO2)

Minyak pati yang diperoleh daripada ekstrak CO2 adalah sama dengan minyak yang dihasilkan melalui penyulingan di mana ia boleh digunakan dalam aromaterapi dan minyak wangi semulajadi.

Minyak yang diperoleh daripada penyulingan wap berbeza-beza mengikut kualitinya bergantung kepada suhu, tekanan, dan panjang masa yang digunakan untuk proses tersebut. Proses pengekstrakan CO2 mungkin menghasilkan minyak berkualiti tinggi yang belum diubah oleh penggunaan suhu panas dan tinggi, tidak seperti proses penyulingan wap. Dalam pengekstrakan CO2, tiada komponen minyak yang rosak oleh haba.

Oleh itu, perbezaan antara penyulingan biasa dan ekstraksi CO2 adalah medium pelarut yang digunakan. CO2 digunakan sebagai pelarut dalam kaedah yang kedua. Proses pengekstrakan CO2 beroperasi pada suhu antara 35 hingga 38 darjah C manakala penyulingan wap beroperasi pada suhu antara 60 hingga 100 darjah C.

Dalam penyulingan wap, komposisi molekul kedua-dua bahan tumbuhan dan minyak pati diubah kerana suhu yang digunakan. Sebaliknya, ekstrak CO2 lebih dekat dengan komposisi kimia ke tumbuhan asli yang berasal dari mana ia mengandungi jisim yang lebih luas.

Sebagai contoh, pengekstrakan CO2 dari bunga Chamomile Jerman menghasilkan ekstrak hijau, kerana ketiadaan haba bermakna ia tidak diubah dari keadaan semulajadi atau "denatured." Ekstrak yang dihasilkan adalah lebih sama dalam komposisi kepada bunga asal berbanding minyak dari sulingan wap.

Ekstrak CO2 biasanya lebih likat dan sering mengeluarkan lebih banyak aroma herba semulajadi berbanding  tumbuhan daripada minyak pati sulingan wap. Ekstrak CO2 dikatakan mengandungi lebih banyak juzuk tumbuhan daripada jumlah yang diekstrak dari tumbuhan yang sama melalui prose penyulingan wap.

C02 tidak berwarna, tidak berbau, dan diasingkan dan dibuang dengan mudah sepenuhnya. Ini dilakukan dengan melepaskan tekanan dalam ruang pengekstrakan. Ia adalah apa yang diperlukan oleh tumbuh-tumbuhan supaya mereka dapat hidup.

 

MINERISASI (MACERATION)

Minerisasi minyak pati juga dirujuk sebagai minyak yang ditapis. Ia dicipta apabila minyak pembawa digunakan sebagai pelarut untuk mengeluarkan sifat terapeutik dari bahan tumbuhan. Manfaat minyak pati yang diminerisasi berbanding minyak pati disuling ialah lebih banyak intipati tumbuhan yang dihasilkan dalam minyak minerisasi, kerana ia mengasingkan melekul yang lebih besar, menjadikan produk lebih mengekalkan bahan asal tumbuhan.

Bahan tumbuhan yang diminerisasi akan dituai supaya ia kering seketika. Kerana mana-mana kelembapan tumbuhan akan merosakkan minyak pati dan akan menggalakkan pertumbuhan mikrob. Dengam menambah 5% minyak Vitamin E atau minyak Wheatgerm (yang tinggi dalam Vitamin E) akan menghalang kerosakan.

Apabila proses minerisasi selesai, minyak asas mungkin akan berubah warna. Minyak yang akan dituangkan ke dalam bekas kedap udara untuk disimpan di tempat yang sejuk dan kering selama 12 bulan. Minyak minerisasi akan rosak berubah warna putih dan berbau tidak selsesa,

5-10% minyak yang boleh digunakan boleh digunakan sebagai 'botani aktif' dalam formula kosmetik. Ia boleh digunakan dalam kuantiti yang lebih besar dan menggantikan minyak asas biasa.

 

PENGEKSTRAKAN MELALUI TEKANAN SEJUK (COLD PRESSED)

Kaedah ini juga dikenali sebagai Expression. Keseluruhan buah diletakkan dalam sejenis alat yang secara mekanikal menekan, menembusi dan memecahkan kantung minyak pati, yang terletak di bahagian bawah kulit buah buahan. Minyak dan pigmen minyak pati dikumpulkan dan diasingkan di bahagian bawah alatan itu.