Kelebihan & Kebaikan Aromateraphy

Kelebihan & Kebaikan Aromateraphy


Ramai orang sedar bahawa aromaterapi boleh menyediakan pelbagai manfaat yang boleh memperbaiki keadaan kesihatan semasa seseorang. Di negara negara besar seperti Amerika Syarikat, Perancis dan England menganggap manfaat aromaterapi sebagai sesuatu yang amat berkaitan dengan teknik perubatan alternatif. Negara-negara yang menerima aromaterapi sebagai sebahagian daripada prosedur perubatan mereka akan mengawal selia mereka dengan cara yang mereka akan lakukan dengan amalan perubatan mereka.

Aromaterapi juga diperbuat daripada bahagian tumbuh-tumbuhan seperti akar, daun, bunga atau biji yang mengeluarkan bau-bauan yang harum.

Ramai orang sedar bahawa terdapat pelbagai kelebihan minyak aromaterapi boleh menyediakan memperbaiki keadaan kesihatan seseorang.

Berikut adalah 5 manfaat utama aromaterapi yang boleh memberi manfaat kepada kita semua

 

  1. Boleh Menghilangkan Stress Secara Semulajadi

Sebatian aromatik yang diambil dari tumbuh-tumbuhan serta dari pelbagai minyak “essential” yang berbeza boleh membantu untuk menenangkan fikiran dan menghilangkan stress. Anda boleh memilih aroma yang sesuai dengan masalah anda seperti beberapa aromaterapi terbaik untuk menghilangkan stress seseorang adalah frankincense, lemon, minyak esensial lavender, bergamot, peppermint, vetiver, dan ylang-ylang. Satu contoh yang baik ini adalah Lavender yang biasanya diberikan untuk bertenang kesan kemurungan.

 

  1. Dapat Mengurangkan Perut Kembung Dan Sakit Perut

Untuk pengethuan anda, Serai, Halia, Lemon atau Aloevera untuk membantu mengurangkan simptom-simptom tersebut. Minyak aroma terapi ini juga sesuai digunakan untuk kanak-kanak yang mengalami masalah kembung perut tetapi harus mendapat pemerhatian dari orang yang lebih dewasa.

 

 

  1. Dapat Mengurangkan Selesema

Sebatian aromatik mampu memberikan keselesaan pada hidung anda hanya dengan menghidu bau aroma dan sapu sedikit bahagian hidung dapat mengurangkan gejala hidung tersumbat. Aroma terapi yang sesuai untuk anda gunakan adalah aroma Frankincense dan Lavender.

 

  1. Boleh Meningkatkan Waktu Tidur Anda

Satu kajian telah menunjukkan bahawa orang dewasa yang mengalami masalah susah untuk tidur akan dapat “tidur seperti bayi” selepas bau minyak aromaterapi Pati Bidara yang menenangkan!

 

 

  1. Dapat Melegakan Sakit-sakit Sendi

Kelebihan Minyak aromaterapi juga dapat mengurangkan ketegangan urat dan otot, berasa lenguh-lenguh sendi, sakit-sakit badan terutama di bahagian bahu, leher, pinggang dan sebagainya. Saranan aroma pilihan yang sesuai untuk masalah berikut ialah Sport atau Strong. Ia juga amat sesuai untuk mereka yang terlibat dalam aktiviti lasak dan ahli-ahli sukan.

“Penggunaan minyak pati/minyak aromaterapi secara sistematik dalam rawatan holistik dipercayai dapat memperbaiki tahap kesihatan fizikal dan emosi seseorang.” - Pakar aromaterapi, Krissy Gee.

 

Akhirulkalam, hal ini sangat jelas menunjukkan bahawa aromaterapi merupakan pilihan rawatan penjagaan kesihatan yang mampu memberikan ketenangan pada seseorang individu melalui cara yang paling mudah dan murah untuk didapati dalam pasaran kini dengan harga yang mampu milik iaitu dengan menggunakan minyak aromaterapi yang diekstrak daripada tumbuh-tumbuhan seperti akar, daun, bunga atau biji yang mengeluarkan bau-bauan yang harum.

Ramai orang harus sedar bahawa terdapat pelbagai kelebihan minyak aromaterapi boleh menyediakan memperbaiki keadaan kesihatan seseorang.


 

    Back to blog