Kenapa Bayi Demam?

Kenapa Bayi Demam?

Demam biasa yang disebabkan jangkitan pada hidung dan tekak boleh terjadi melalui lebih dari 100 virus. Rhinoviruses ialah yang paling biasa.

Bila sudah dijagkiti virus, bayi anda akan jadi imun pada virus tersebut. Tetapi sebab banyak virus yang meyebabkan demam, bayi anda mungkin akan menghidap demam beberapa kali setahun. Ada juga sesetengah virus tidak menghasilkan immunity yang berpanjangan.Oleh sebab itu demam akan berulang-ulang.

Virus yang menyebabkan demam biasa akan masuk melalui mulut bayi, hidung dan mata. Bayi anda boleh dijangkiti virus dengan

 • Udara. Bila anda batuk, selsema atau bercakap, anda mungkin secara langsung menyebarkan virus pada bayi.
 • Sentuhan. Bila orang demam sentuh tangan bayi anda, virus demam akan tersebar yang boleh berjangkit selepas ia sentuh mata, hidung dan mulut.
 • Permukaan yang tercemar. Sesetengah virus hidup dua jam dan lebih pada permukaan. Bayi anda mungkin menghidap virus dengan menyentuh permukaan yang tercemar seperti permainan.

Faktor risiko

Beberapa faktor boleh menyebabkan bayi menghadapi demam yang lebih tinggi.

 • Imun sistem yang tidak matang. Bayi secara semulajadi memang mudah berisiko terdedah kepada demam kerana mereka masih belum terdedah atau belum membangunkan rintangan untuk kebanyakan virus penyebab demam.
 • Terdedah kepada kanak-kanak lain. Bayi terutama di taska banyak menghabiskan masa dengan kanak-kanak lain. Mereka sering cuci tangan dan tutup mulut semasa batuk dan selsema. Ini akan meningkatkan risiko bayi terkena demam.
 • Musim. Bayi dan orang dewasa biasa terkenan demam dalam musim tengkujuh.

 Jika Bayi Demam, dia  Mungkin Hadapi..?

 • Jangkitan telinga. Inilah komplikasi yang biasa meyebabkan demam. Jangkitan telinga berlaku bila bakteria atau virus masuk ke ruang belakang gegendang telinga.
 • Wheezing. Wheezing boleh berlaku walaupun bayi anda tidak menghidap asma. Jika bayi ada menghidap asma, demam akan memburukkan keadaan.
 • Sinus. Sinus yang berterusan boleh menyebabkan infeksi yang serius.
 • Infeksi sekunder lain. Termasuklah pneumonia, bronchiolitis dan croup.

Langkah pencegahan

 1. Jauhkan bayi dari orang sakit. Jika anda punya bayi baru lahir, jangan benarkan orang sakit datang berkunjung. Jika boleh elakkan pengangkutan awam dan tempat awam dengan bayi.
 2. Pastikan seluruh keluarga sentiasa basuh tangan sebelum pegang bayi untuk elak demam berterusan.
 3. Kerap bersihkan mainan dan puting bayi.
 4. Ajar semua orang dalam rumah batuk atau bersin pada tisu kemudian buang. Jika tak sempat capai tisu, bersin dan batuk pada lengan sendiri.
 5. Terapikan bayi dengan NARINAR Frankie 2 kali sehari.

Jika bayi demam.

 1. Pastikan bayi minum cukup susu.
 2. Tuam badan bayi dengan 2-3 titik NARINAR Frankie
 3. Kerap sapu NARINAR Frankie di pelipat lengan dan kaki
 4. Pasangkan Nanion dengan 5-10 titik NARINAR Frankie dan pasang hingga 6 jam.
 5. Bawa jumpa doktor jika demam masih bertetusan

 

3 Langkah mudah Turunkan suhu si comel seawal di rumah secara semula jadi:

Back to blog